END OF SEASON SALE – Ελάχιστη έκπτωση 25% σε επιλεγμένα είδη ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

h1

Martin Ødegaard: Τα καλά έρχονται σε αυτούς που περιμένουν

Η 11teamsports βρέθηκε στο Λονδίνο μαζί με τον Martin Ødegaard για τη φωτογράφιση του Nike Mad Ready Pack και το περιοδικό VERSUS πήρε συνέντευξη από τον Martin με αφορμή αυτό. Αν θέλετε να διαβάσετε την πρωτότυπη έκδοση της συνέντευξης, μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του VERSUS.

Η ιστορία του MØ αποδεικνύει ότι η υπομονή είναι αρετή.

Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή σε 10 χρόνια; Ρωτήστε τον Martin Ødegaard- θα μας απαντήσει πολλά. 

Βρισκόμαστε στο 2024 και σήμερα, ένα βροχερό απόγευμα Πέμπτης στα περίχωρα του Λονδίνου, οι δρόμοι μας συναντιούνται για να ακούσουμε την ιστορία του. Καθώς αρχίζουμε να συνομιλούμε, υπάρχει μια τεράστια αίσθηση οικειότητας, σαν να τον ξέρω χρόνια. Τότε συνειδητοποίησα ότι, κατά κάποιο τρόπο, τον έχω γνωρίσει- όλοι μας τον έχουμε γνωρίσει. 

Η Νορβηγία φημίζεται για τα παραμύθια της, και πριν από δέκα χρόνια, στο Ντράμεν, ένας δεκαπεντάχρονος ξεκινούσε τη δική του ιστορία - μια ιστορία που θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Ήταν ο ήρωας της γενέτειράς του που μετατράπηκε σε παγκόσμιο παιδί-θαύμα, και κανείς -ούτε καν ο ίδιος- δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε. Ο κόσμος περίμενε: πού θα πήγαινε ο Martin Ødegaard; Πολλοί τηλεφώνησαν, αλλά ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης που του έκανε μια προσφορά που απλά δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Όμως ποτέ δεν είναι τόσο απλό, έτσι δεν είναι;

Η ιστορία ενός παιδιού-θαύμα μπορεί να είναι πραγματικά ανελέητη μερικές φορές- ο κόσμος του ποδοσφαίρου συχνά το ξεχνάει αυτό. Το να μετακομίζεις μακριά από το σπίτι σου είναι ήδη αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον να διασχίζεις την υφληλιο, ως έφηβος, στο μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου, με εκατομμύρια μάτια καρφωμένα πάνω σου - ένα νεαρό ποδοσφαιρικό παιδί που δεν είναι ακόμη έτοιμο να απογειωθεί πλήρως. Αυτή ήταν η πραγματικότητα του Μάρτιν και σε ελάχιστο χρόνο, πολλοί είχαν αποκλείσει το παραμύθι και τον είχαν ξεγράψει πριν καν στεγνώσει το μελάνι. Εν τω μεταξύ, εκείνος έγραφε τη δική του ιστορία με τους δικούς του όρους.
Υπάρχει ένα δίδαγμα που πρέπει να μάθουμε εδώ. Το ποδόσφαιρο τείνει να ξεχνά τον άνθρωπο πίσω από τον παίκτη. Κάθε σεζόν, το σκηνικό στήνεται ξανά: περισσότερα παιχνίδια, περισσότερα μάτια, περισσότερη πίεση. Το να μαθαίνεις από την αποτυχία δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, πόσο μάλλον όταν τα λάθη σου βρίσκονται υπό τον έλεγχο εκατομμυρίων ανθρώπων. Το να προσεγγίσεις αυτή την πραγματικότητα ως ενήλικας είναι δύσκολο- ως έφηβος, είναι διπλάσιο έργο.
Για τον Μάρτιν, τον παρακολουθήσαμε να εξελίσσεται από αγόρι σε άνδρα, είδαμε τα σκαμπανεβάσματα και τα σκαμπανεβάσματά του - τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες ενός δεκαετούς ταξιδιού από το οποίο όλοι μπορούμε να μάθουμε. Είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, επιμονής και απόδειξης ότι η υπομονή είναι αρετή. Απομακρύνθηκε για να δει την ευρύτερη εικόνα και, καθώς η καριέρα του μπαίνει σε πλήρη άνθιση, λαμβάνει επιτέλους τα λουλούδια που του αξίζουν-οδηγώντας σύλλογο και χώρα σε νέες εποχές με την επιτυχία στον ορίζοντα. 
Οπότε, ξαναρωτώ: πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή μέσα σε 10 χρόνια;

Το VERSUS μίλησε με τον Martin - στη φωτογράφιση του πακέτου "Mad Ready" της Nike με την 11teamsports - για το ταξίδι του, τα εμπόδια που ξεπέρασε και το ρόλο του ηγέτη στη μεγαλύτερη εξέδρα του κόσμου.

Nike Mad Ready Pack

h2

VERSUS: Καταρχάς, πώς είσαι;
Martin Ødegaard:  Είμαι καλά. Δεν έχω παράπονο. Πάντα καλά.

Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε εσάς, τον άνθρωπο, όσο και εσάς, τον παίκτη. Αν έπρεπε λοιπόν να περιγράψεις τον εαυτό σου με μια πρόταση, ποια θα ήταν αυτή; 
Είναι αρκετά δύσκολο. Νομίζω ότι είμαι ένα ήρεμο, χαλαρό άτομο - κάποιος που είναι κοντά στους οικείους του. 

Και πώς αυτό μεταφράζεται σε σένα στο γήπεδο; 
Νομίζω ότι έβαλα πολλή από την προσωπικότητά μου στο γήπεδο. Αλλά, ταυτόχρονα, αυτό που βλέπεις στο γήπεδο είναι διαφορετικό από αυτό που είμαι εκτός γηπέδου. Νομίζω ότι βλέπεις πολύ περισσότερη επιθετικότητα στο γήπεδο, για παράδειγμα. Γενικά, όμως, είμαι ένα ήρεμο άτομο. Πιστεύω ότι διαχειρίζομαι καλά τις καταστάσεις πίεσης και προσπαθώ πάντα να παίρνω τις σωστές αποφάσεις. Έτσι, νομίζω ότι το χρησιμοποιώ με καλό τρόπο. 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, αλλά και πριν από αυτήν, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι εντός και εκτός ποδοσφαίρου που διαμόρφωσαν τον άνθρωπο και τον παίκτη που είσαι σήμερα; Υπάρχουν τόσοι πολλοί που με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα: η οικογένεια, φυσικά, οι προπονητές μου και οι συμπαίκτες μου. Έχω μάθει τόσα πολλά από όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους και προσπαθώ να παίρνω μικρά πράγματα από τους ανθρώπους γύρω μου. Έτσι έγινα ο άνθρωπος που είμαι σήμερα.

Όταν πρωτοεμφανίστηκες, σου κόλλησαν ταμπέλες πολύ γρήγορα. Πώς προσαρμόστηκες σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου; 
Ήταν ένα αρκετά μεγάλο βήμα για μένα εκείνη τη στιγμή. Ξέρετε, ήμουν μόλις 15 ετών όταν άρχισα να παίζω στη Νορβηγία και στη συνέχεια και στην εθνική ομάδα, οπότε όλη αυτή η προσοχή ήταν μια μεγάλη αλλαγή για τη ζωή μου. Μια μέρα, πήγαινα στο σχολείο και έκανα όλα τα συνηθισμένα πράγματα, και ξαφνικά, ήμουν παντού. Αλλά νομίζω ότι το αντιμετώπισα με καλό τρόπο, απλά εστιάζοντας σε αυτό που ήταν σημαντικό για μένα: να δουλεύω σκληρά και να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο - έτσι το αντιμετώπισα. 

Θα έλεγες ότι αυτό διαμόρφωσε το άτομο που είσαι σήμερα;
Ναι, έτσι νομίζω. Νομίζω ότι έχω περάσει πολλά. Είμαι ακόμα πολύ νέος, αλλά θεωρώ ότι έχω αποκτήσει πολλές εμπειρίες στην πορεία. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα σε όλη τη διαδρομή, αλλά σίγουρα με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. 

h3

Στα 18 σου, πολλοί έλεγαν ότι ήταν η στιγμή που σε έκανε να αποφασίσεις. Ωστόσο, θεωρώ ότι η καριέρα σου το διέψευσε αυτό και δείχνει ότι η υπομονή είναι αρετή. Πώς αντιμετώπισες τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί πριν από τη θητεία σου στην Άρσεναλ;Ναι, νομίζω ότι, όπως είπες, ο κόσμος μιλάει για μένα από τότε που ήμουν τόσο νέος. Στη συνέχεια, όταν πήγα στη Μαδρίτη, ήταν μεγάλο πράγμα για όλους. Και μετά, ξαφνικά, ήμουν στην Ολλανδία και ήμουν ένα τίποτα, καταλαβαίνεις; Όλοι πίστευαν ότι θα πήγαινα όλο και πιο κάτω. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι ένα μέρος του ποδοσφαίρου- είναι πολύ αντιδραστικό, αν μπορείς να το πεις αυτό. Αν παίζεις καλά, είσαι ο καλύτερος στον κόσμο- αν δεν παίζεις καλά, είσαι ο χειρότερος. Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσα. Για μένα, προσπαθώ να το αντιμετωπίζω με καλό τρόπο και να το βλέπω με τα δικά μου μάτια και τα μάτια των ανθρώπων γύρω μου. Ακούω τους ανθρώπους που σημαίνουν κάτι για μένα, τους προπονητές μου. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να το αντιμετωπίζω. Απλά εστιάζω στον εαυτό μου, στους καλούς ανθρώπους και στους σωστούς ανθρώπους - και παράλληλα δουλεύω σκληρά. 

Από τότε που έφτασες στο Βόρειο Λονδίνο, έχεις βρει τον εαυτό σου. Είσαι ένας νεαρός αρχηγός που συνεργάζεται με έναν νέο προπονητή, τον Μίκελ, και για τον σύλλογο και τη χώρα, είσαι κεντρικός σε δύο αναπτυσσόμενα σχέδια. Τι σημαίνει αυτό για σένα και πόσο συναρπαστικό είναι αυτό για την καριέρα σου συνολικά; 
Αυτό που συμβαίνει -τόσο εδώ όσο και στην εθνική ομάδα- είναι τόσο ωραίο. Πριν έρθω, το αφεντικό [Mikel] μου είπε όλα όσα ήθελε να κάνει με τον σύλλογο, που ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ήρθα εδώ- ήθελα να συμμετέχω σε αυτό. Όταν μου μίλησε για το σχέδιό του για την ομάδα, για τον σύλλογο και για μένα, ένιωσα ότι ήταν το σωστό βήμα που έπρεπε να κάνω. Είμαι πολύ χαρούμενος από τότε που ήρθα και είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνουμε ως σύλλογος.

Ως αρχηγός, ο ρόλος σου επεκτείνεται πέρα από τον σύλλογο. Πώς αισθάνεσαι που είσαι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι μιας παθιασμένης κουλτούρας εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και στις κερκίδες;    Νομίζω ότι ο σύλλογος μου ταιριάζει με την κουλτούρα που έχουμε χτίσει εδώ και με όλα όσα κάνουμε μαζί: τους οπαδούς, τους παίκτες και το προσωπικό. Όλοι είναι τόσο ενωμένοι τώρα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας. Γι' αυτό τα πάμε τόσο καλά. Η ατμόσφαιρα γύρω από τον σύλλογο και στο γήπεδο είναι απίστευτη. Είναι κάτι που κάνουμε όλοι μαζί και νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε έτσι. Όλοι γύρω από τον σύλλογο είναι σημαντικοί και πρέπει να αισθάνονται σημαντικοί. 

Όταν πρωτοήρθες, το έκανες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα γήπεδα ήταν άδεια. Τώρα, όμως, η ατμόσφαιρα έχει επιστρέψει στα καλύτερά της. Νιώθεις ότι οι οπαδοί σε έχουν υιοθετήσει σαν να γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Βόρειο Λονδίνο. Πώς αισθάνεσαι που αποκαλείς αυτό το μέρος σπίτι σου και πόσο σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι οπαδοί στην αναγέννηση του συλλόγου;
Ναι, νομίζω ότι οι οπαδοί ήταν πολύ σημαντικοί για εμάς. Όπως είπατε, όταν ήρθα εδώ, ήταν κλειδωμένα, δεν υπήρχαν οπαδοί. Οι οπαδοί μάς δίνουν τόσα πολλά και το να παίζουμε εκεί χωρίς την ενέργεια και το πάθος που φέρνουν ήταν λυπηρό. Είδαμε τώρα, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, πόση ενέργεια και δύναμη μας δίνουν για να συνεχίσουμε και να πιέζουμε συνεχώς. Οπότε ναι, είναι καταπληκτικό να παίζουμε εκεί κάθε φορά και να έχουμε αυτή την υποστήριξη. Νιώθω σαν στο σπίτι μου εδώ. Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και κάτι που δεν το θεωρώ δεδομένο.

Η Άρσεναλ είναι γνωστή για την παραγωγή μεγάλων ταλέντων και το κοντινό και μακρινό μέλλον του συλλόγου φαίνεται τόσο λαμπρό. Πώς φροντίζεις την επιτυχία του εαυτού σου και των γύρω σου και ποια μαθήματα έχεις πάρει που θα μπορούσες να μεταφέρεις στους μελλοντικούς ηγέτες του συλλόγου; Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να κατακτήσουμε τρόπαια και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Η Άρσεναλ είναι ένας σύλλογος που θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή και εκεί θέλουμε όλοι να είμαστε. Οπότε αυτό κυνηγάμε όλοι μας τώρα. Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο και γι' αυτό εργαζόμαστε. Έχουμε πολλούς νέους παίκτες που γίνονται όλο και καλύτεροι, οπότε ναι, είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον του συλλόγου. Παρόλο που είμαστε μια νέα ομάδα, έχουμε εμπειρία και όλοι οι παίκτες έχουν ήδη περάσει πολλά. Είναι χαρά μου να παίζω μαζί τους, είναι απίστευτοι. Ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάποια πολύ καλά πράγματα μαζί.

Είναι ένας ιστορικός σύλλογος με ιστορικούς παίκτες, πολλοί από τους οποίους είναι αρχηγοί: Tony Adams, Patrick Viera, και τώρα εσύ. Το να είσαι αρχηγός σου προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να αφήσεις μια κληρονομιά στον σύλλογο. Ας πούμε λοιπόν ότι σε 20 χρόνια από τώρα, πώς θα ήθελες να σε θυμούνται;
Θέλω να με θυμούνται για την κατάκτηση τροπαίων, φυσικά. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό θέλουμε όλοι μας. Έτσι, αυτό είναι το κύριο πράγμα για μένα. Αλλά, ελπίζω ότι ο κόσμος θα με θυμάται ως έναν καλό παίκτη, έναν καλό άνθρωπο και έναν καλό ηγέτη. 

https://i1.t4s.cz//galleries/3/744229.webp

Παίζεις περισσότερο ποδόσφαιρο από ποτέ, το οποίο μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Απ' έξω, πολλοί το αποσιωπούν, αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο απ' αυτό. Πώς διαχειρίζεσαι αυτές τις προκλήσεις;
Νομίζω, πρώτα απ' όλα, ότι είμαστε τυχεροί. Ζούμε το όνειρο -παίζοντας ποδόσφαιρο κάθε εβδομάδα στο μεγαλύτερο στάδιο- και είμαι τυχερός που κάνω όλα αυτά τα πράγματα, οπότε δεν μου αρέσει να παραπονιέμαι πολύ. Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο και ναι, μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένο όταν τα πράγματα είναι πολυάσχολα και λίγο τρελά. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο, και κουράζεσαι και όλα αυτά, αλλά ναι, απλά πρέπει να το αντιμετωπίζεις και να συνεχίζεις να πιέζεις.

Και, εκτός γηπέδου, τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Πραγματικά φυσιολογικά πράγματα: Netflix, PlayStation, ξέρετε. Προσπαθώ να μην σκέφτομαι πολύ το ποδόσφαιρο όταν δεν προπονούμαι ή δεν παίζω, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά όλη την ώρα, και μου αρέσει να κάνω τα πράγματα διαφορετικά όταν δεν δουλεύω. Μου αρέσει να βρίσκομαι στο σπίτι με φίλους ή την οικογένεια. 

Μακριά από το γήπεδο, η μόδα είναι ένα πράγμα που οι παίκτες υιοθετούν ως τρόπο έκφρασης, και σας είδαμε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου με την Bukayo τις προάλλες. Πώς συμμετέχεις σε αυτή την πλευρά του παιχνιδιού;
Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν πάντα κάτι σημαντικό για μένα προσωπικά. Η οικογένειά μου πάντα ασχολούνταν με τη μόδα, και υπάρχει κάποια ιστορία με το γεγονός ότι είχαν το δικό τους κατάστημα στην πατρίδα τους. Ήταν ωραίο να βρίσκομαι εκεί με τον Bukayo και περάσαμε πολύ καλά. 

Ως παίκτης, τα επιτεύγματά σου είναι συχνά στενά συνδεδεμένα με την παρουσία σου στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει όμως κάτι εκτός ποδοσφαίρου για το οποίο είσαι περήφανος και για το οποίο σπάνια έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Θα έλεγα απλώς ότι η σχέση μου με τους ανθρώπους γύρω μου. Έχω πολλούς από τους ίδιους φίλους που είχα όταν μεγάλωσα, και τη σχέση που έχω με τον αδελφό μου, τις αδελφές μου - τους ανθρώπους γύρω μου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Οπότε ναι, είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος.

Ο Martin Odegaard φοράει το πακέτο Nike 'Mad Ready', το οποίο είναι διαθέσιμο τώρα μέσω της 11teamsports.

Nike Mad Ready Pack